Wina z Blatnicy otrzymały oryginalne certyfikaty jakości

Winiarze z Slovacka (Morawy, subregion slovacki) utrzymują krok z trendami światowymi. Od kwietnia 2013 swoją pierwszą apelację win oryginalnej certyfikacji, czyli VOC, posiada gmina winiarska Blatnice pod świętym Antoninkiem. Wzorem światowych systemów apelacyjnych zaszeregowania jakości wina AOC (skrót francuski dla chronionego oznaczenia pochodzenia produktu, który zaprowadziła UE dla certyfikacji jakości produktów), chodzi na Morawach już o piątą apelację VOC. Wina oryginalnej certyfikacji wprowadziły już stowarzyszenia winiarski Znojmo, Mikulov, Modré Hory i Pálava.

Oznaczenie VOC Blatnice ma za zadanie przedstawić ludziom odmiany winorośli oraz wina, które są typowe dla danego regionu, posiadają najwyższą jakość a zarazem mają swoje historyczne uzasadnienie. W Blatnicy pod świętym Antoninkiem do odmian tych należą Ryzlink rýnský oraz grupa odmian burgundzkich Rulandské bílé (Pinot blanc), Rulandské šedé (Pinot gris) oraz Chardonnay. Zaświadczenie do oznaczania tych win wydaje Ministerstwo Rolnictwa za pośrednictwem Cechu Winiarzy Blatnickich.

25.4. 2013

Cech Winiarzy Blatnickich zrzesza 28 producentów win VOC. Członkowie cechu zgłosili razem 16 win rocznika 2012 do pierwszej rundy degustacji w ciemno, która przebiegła 8 kwietnia 2013 w budynku Urzędu Gminnego w Blatnicy pod świętym Antoninkiem. Siedmioosobowa profesjonalna komisja degustatorów wybrała 10 najbardziej typowych win. Z tego były 4 Ryzlinki reńskie, 3 Pinot blanc, 2 Pinot gris i 1 Chardonnay. Przewodniczący komisji degustatorów Inż. Vojtěch Masařík o winach tych wypowiedział: „ Dla mnie była zaskakująca dojrzałość już o tej porze roku. Każde z tych win było przykładem bardzo odpowiedzialnego podejścia winiarzy blatnickich do technologii produkcji. Powstały w ten sposób wina typowe dla regionu. Ryzlinki są bardzo świeże, o wysokiej mineralności, Rulandskie posiadają typową chlebowość, bez znaku uniformizmu, z aromatem po owocach tropikalnych.”


Wina posiadające certyfikację spełniają surowe warunki już w procesie uprawy winorośli, jak też podczas procesu produkcyjnego w piwnicach win. Wyróżnione wina może producent oznaczać na butelce jednolitym logo i banderolą kontrolną. Publiczność będzie miała okazję ich skosztowania w dniu 18 maja podczas imprezy otwartych piwnic win „Wędrowanie po blatnickich piwnicach win”.
Ciekawostką jest, że choć VOC Blatnice zrzesza przeważnie małych lub średnich winiarzy, jest pod względem ilości winiarzy największą apelacją na Morawach. Partie win są raczej bardzo małe. Dlatego wina te nie znajdzie odbiorca na półkach supermarketów, ale w większości przypadków wprost u winiarza w jego piwnicy win lub w winotekach, z którymi konkretny winiarz współpracuje.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktualności a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.