Vinařství Václav Šalša, Kostelec u Kyjova
- Kolor: czerwone
- Szczep: Rulandské modré (Pinot noir , Rulander modry, Burgunder)
- Kraj: Czechy
- Region: Morawy, subregion slovacki, gmina winiarska Nechvalín, winnica Borový čtvrtě
Winiarstwo Václav Šalša to typowe małe winiarstwo w subregionie slovackim gospodarujące na 14ha winnic w okolicach miasta Kyjow. Produkuje ok. 30 tys. litrów wina rocznie, większość jest butelkowana i przeznaczona do gastronomii i winotek.
Prezentowane wino pochodzi z gminy winiarskiej Nechvalín, z winnicy Borový čtvrtě. Teren jest tutaj pagórkowaty, winnice rozciągają się do wysokości 550 m.p.n. i doskonale chronione są od zimnych wiatrów północno-zachodnich masywem gór Chřiby. Gleba jest piasczysto-gliniasta powstała na podłożu Karpat fliszowych, są też gleby lessowe. Warunki mikroklimatyczne i warunki glebowe stwarzają najdogodniejsze warunki dla win białych, dobrze jednak udają się i wina czerwone, zwłaszcza do tego klimatu nadający się Pinot noir.
Klasyfikacja jakościowa:Wino z kategorii wybór z winogron-(niem. QmP Auslese), półwytrawne.
Wygląd: Wino jest idealnie czyste, wzorowo wyklarowane, daje ciemnoceglasto-bursztynową iskrę. Wino nie kwapi się do łzawienia, tworzy jednak na szkle tu i tam cienkie nóżki.
Kolor: Jaśniejszy, czerwono ceglasty z wyraźnie brązowym odcieniem i obrzeżem – jasny kolor jest typowy dla tej odmiany, gdyż jagody nie posiadają zbyt wiele barwnika w powłokach jagód. Dla tych, którzy nie zetknęli się z winami tej odmiany może to być kolor dość zaskakujący.
Bukiet: Delikatny, jakby trochę za skromny-przynajmniej na początku, przeważającym akcentem dla mnie jest suszona śliwka, do tego poczciwy dżem z czarnej czereśni, jest szczypta aromatu świeżego orzecha włoskiego, w to wchodzą akcenty roślinne-poszycie leśnego, suche liście. By dobrze ocenić bukiet tego wina, nie należy się śpieszyć-należy powoli wchłaniać dość niespotykane aromaty i nie podejmować pochopną decyzję. Kto się zbyt śpieszy w ocenie bukietu tego wina, może przegapić fakt, że wino to powolutku otwiera się i tak samo powolutku zyskuje degustującego swoją niecodziennością. W pierwszym momencie też nie byłem zbytnio zachwycony, z czasem poznałem, że wino to zasługuje na uwagę. Zresztą: nie śpieszmy sie zbytnio ogólnie podczas degustacji takiego szlachetnego trunku, jakim jest wino.
Smak: Oceniam i smakową oryginalność tego wina. Nie musi ono każdego zachwycić, ja osobiście znajduję w nim właśnie pewną oryginalność, niecodzienne doznania smakowe. W sumie wino to jest pełnego ciała, wysoko ekstrakcyjne, o dobrej harmonii pomiędzy niższą kwasowością i bardzo delikatnymi taninami, jest gładkie, koresponduje z doznaniami węchowymi-w smaku znów rozpoznaję suszoną śliwkę, jest pewna ziemistość, animalność i … coś, co pozostawiam fantazji.
Dosmak: W długiej perzystenci także niesamowite, każdy chyba wybierze dla siebie coś niezwykłego.
Alkohol: 12,0%
Cuker w moszczu: 24,4°NM
Kwasy: 5,9 g/l
Cukier resztkowy: 8,5 g/l
Ekstrakt bezcukrowy: 33,6 g/l (!)
Cena: 170 CZK w winotece w Havířov. Dobra relacja ceny i zawartości butelki 0,75l z przezroczystego szkła – niezwykły kolor przemawia do odbiorcy. Korek solidny 45mm daje możliwość archiwacji w piwniczce.
Ocena końcowa: Na degustację w piątek trzynastego wybrałem chyba szczęśliwie niesamowite i ciekawe wino, które polecam. Nie każdemu może odpowiadać, o ile będzie się zbyt śpieszyć z oceną. Dla mnie osobiście niecodzienne zetknięcie z morawskim czerwonym winem !
Ocena: 88/100 punktów
Degustacja: 13.2. 2009
Internet: www.vinarstvi-salsa.cz