Cabernet Moravia 2005, KOSHER, późny zbiór, wytrawne

Vinařství DVOŘÁČEK LTM,

  • Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D., Mikulčice
  • Kolor: czerwone
  • Szczep: Cabernet Moravia (Cabernet Franc x Zweigeltrebe)
  • Kraj: Czechy

Region: Morawa, subregion slovacki, gmina winiarska Mikulčice, winnica Kněžské

Cabernet Moravia to typowo morawska odmiana, uzyskana przez pana Glosa w niedalekiej Morawskiej Nowej Wsi jako krzyżówka odmian Cabernet Franc x Zweigeltrebe. Wg informacji od winiarza, pana Ing. Dvořáčka, członka stowarzyszenia winiarzy Morawskiej Nowej Wsi i Mikulczic „Collegium Vinitorum”, zbiór wina przebiegł w dniu 22.10.2005 przy zawartości cukru 22,6° NM, średnio zebrano z jednego krzewu 1,3 kg winogron. Winogrona odstopkowane były bez mielenia, winifikacja z czystą kulturą drożdży przy procesie fermentacji kierowanej (řízené kvašení). Po dokończeniu fermentacji wino było macerowane przez 65 dni na skórkach jagód winogron, następnie zlano i tłoczono lekkim naciskiem do 0,2 MPa. Podczas maceracji na skórkach jagód przebiegał naturalny proces jabłkowo-mlecznej fermentacji. Uzyskane wino posiada:

  • zawartość kwasów: 4 g/l
  • ekstrakt bezcukrowy: 23,9 g/l
  • cukier resztkowy: 1,4 g/l
  • alkohol: 12,5 %
  • minimalizacja zawartości siarki

Wino posiada certyfikat WINO KOSHER – oprócz zbioru winogron, cały proces produkcji aż po zakorkowanie butelek, przebiegał tylko za dotykiem rąk rabina Gminy Żydowskiej miasta Brno Rabi Mosche Chaim Kollera, wyprodukowane bez jakichkolwiek dodatków konserwacyjnych i z wykluczeniem procesu pasteryzacyjnego. Wino to posiada więc oznaczenie „not yaiyn mevushal“. Jest zatwierdzone do spożycia w trakcie „sel Pesách“ (Kosher for Passover), najbardziej wewnętrznego święta żydowskiego.

Tyle „danych technicznych”, a teraz do degustacji:

Kolor: ciemno czerwony, wyraźne fioletowe przebłyski, czyste, z prześliczną iskrą, naprawdę budzi zachwyt. Wino po zatoczeniu kieliszkiem pięknie łzawi, wygląda na dość gęste, pełne.

Bukiet: ooooooj, cudowny !!! Delikatne cabernetowe tony, typowa dla Cabernet Moravii czarna porzeczka jest tu raczej tłem, przeważa czarna wiśnia, wiśnie w gorzkiej czekoladzie, kakao, dość wyraźne są akcenty tytoniu. Konsultowaliśmy z kolegą, który zna się na winach hiszpańskich – stwierdził podobieństwo do potężnych bukietów win południowych. Wielkie zaskoczenie – najwyższa ocena !

Smak: Wyborny !!! Zaskakuje nas swą delikatnością, słodkawymi, dobrze strukturowanymi taninami pięknie wkomponowanymi w ciało wina, kwasowość jest lekka, nie przebija przyjemnych tanin, które dominują i dają winu charakter. Wino jest wspaniale aksamitne, pełne, dosmak długi, nawet bardzo długi, bardzo przyjemny. W smaku znajdujemy to, co i w bukiecie, do tego dołącza smak gęstych powideł i pierwszorzędnego kubańskiego cygara. Pełna egzotyka z morawskich winnic !!! Exkluzywne wino !!! Trudno uwierzyć, że takie wina czerwone dają morawskie winnice !!!

Cena: 120 CZK wprost u winiarza. Cena bardzo dobra w stosunku do zawartości butelki. Kupie całą skrzynke !!! Butelka 0,75 l typu Bordó, ciemnooliwowa.

Ocena: Daję 93/100 ze względu na to, że z tak wspaniałym a zarazem ciekawym winem czerwonym z Moraw nie spotkałem się jeszcze, przebija wszystko dotychczas poznane z tego regionu. Także cena odgrywa tu rolę, sympatyczna adjustaż, ogólne wrażenie z odwiedzonego winiarstwa, w tym sympatyczna postawa gospodarza, pana Dvořáčka.

Internet: http://www.vinarstvi-dvoracek.cz/o_vinarstvi_polski.html

Příspěvek byl publikován v rubrice Ranking win a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.