Muškát moravský 2004, późny zbiór, wytrawne

ZD Sedlec u Mikulova

  • Kolor: białe
  • Szczep: Muškát moravský (MOPR)
  • Kraj: Czechy

Region: Morawa, subregion mikulowski, gmina winiarska Sedlec, winnica Kotel

Szczep pochodzenia morawskiego, wyselekcjonowany w roku 1987 w Stacji Uszlachetniającej w Polešovicach przez inż. V. Křivánka poprzez krzyżówke odmian Muskat Ottonel x Prachtraube – stąd bardzo często na Morawach używane synomimum dla tej odmiany: „MOPR” . Odmiana uprawiana prawie wyłącznie na Morawach, zwłaszcza w regionach północniejszych, w Czechach, na Słowacji w regionie małokarpackim. W RCz w roku 1999 – 2,3% powierzchni upraw, w roku 2009 – 1,8 %.

Kolor wina jasno żółtawy z lekkimi zielonkawymi przebłyskami, typowy dla tej odmiany, klarowność bardzo dobra z piękną iskrą. Po zakrążeniu kieliszkiem wino pięknie łzawi.

Bukiet: Po pierwszym zetknięciu się nosa z tym winem, zaraz po odkorkowaniu butelki, odczuwamy wspaniałą woń dojrzałych winogron stołowych, po nalaniu do szklaneczki i zakrążeniu odczuwalny jest bardzo wyraźny bukiet muszkatowy, wraz z czarnym bzem, czarną porzeczką, są też aromaty lekko korzenne, skórki grepfrutowej. Można powiedzieć, że bukiet jest wzorowo odmianowy.

By uzyskać dobry Muškát moravský potrzebne jest wielkie doświadczenie mistrza piwnic – typowa bowiem dla tej odmiany jest niższa zawartość kwasów i tylko przy zachowaniu potrzebnej kwasowości wino jest naprawdę przyjemne i może uzyskać aprobatę konsumenta. Jeżeli to się nie uda, wina mogą być niewyraźne, płaskie, bez odpowiedniego charakteru. W tym wypadku jednak chyba udało się. Smak jest przyjemny, zawartość kwasów jest odmianowo odpowiadająca, czyli niższa, jednak dobrze wyczuwalna, wkomponowana w aromatyczne ciało wina. Lekka korzenność, wyraźna aromatyczność muszkatowa, aromat skórki grepfruta i czarnego bzu daje dobry efekt, wino jest zharmonizowane, naprawdę interesujące. Długość wina jest ekstremalna, bardzo długo po ostatnim łyku czujemy to wino na języku.

Alkohol: 11,91 %

Cukier resztkowy: 1,0 g/l

Zawartość kwasów: 5,4 g/l

Ekstrakt bezcukrowy: 21,4 g/l

Technologia: fermentacja kierowana ( czes.: řízené kvašení)

Ocena końcowa: Wino to można polecić zwłaszcza dla pań (morawscy winiarze oznaczają Muškát moravský bardziej ludowo jako „babskie wino”). Może podobać się jednak każdemu. Bardzo udany muszkat. Kupiłbym znowu.

Butelka z czystego szkła 0,75 l typu Bordo, korek dł. 45mm z drukiem firmowym-dobrze nadaje się do leżakowania (choć sama odmiana ma niższą zdolność do leżakowania).

Cena: 165 CZK wprost od producenta. Jak na muszkat dość wysoka, jednak warto było kupić!

Internet: www.sedleckavina.cz

Ocena: 87/100 punktów

Příspěvek byl publikován v rubrice Ranking win a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.